Ασκουμενε σε ενδιαφερει

Αγαπητέ ασκούμενε,

Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε μόνο για να σε ενημερώσει να επιλέξεις σωστά ΔΑΣΚΑΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΔΙΔΑΞΕΙ ΧΑΠΚΙΝΤΟ.

Επειδή το Xαπκίντο είναι σχετικά νέο στην Ελλάδα πολλοί «δάσκαλοι» θεώρησαν σωστό να το καπηλευθούν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Άλλος γιατί ήθελε ευκαιριακά να πλουτίσει παρέχοντας ιδιαίτερα μαθήματα ή να διδάσκει στη σχολή του χωρίς να έχει τις απαιτούμενες γνώσεις, άλλος ικανοποιώντας προσωπικές φιλοδοξίες και απωθημένα αυτοχρίζοντας τον εαυτό του με δικά του πτυχία, υψηλόβαθμο Ντάν, άλλος ιδρύοντας δικό του στύλ «Χαπκίντι», άλλος αγοράζοντας Ντάν και προαγωγές σαν να κάνει εμπορική δοσοληψία.

Έχω ακούσει κατά καιρούς για τραυματισμούς, για τεχνικές που θυμίζουν κάτι άλλο, π.χ. ΜUΑΙ THAI ή KUNGFU και όχι XAΠKINTO,για υπέρμετρα υψηλές συνδρομές, επικαλούμενοι βαθιά γνώση και διάφορα άλλα ……..

Για αυτό λοιπόν ασκούμενε όταν θελήσεις να ασχοληθείς με την τέχνη αυτή θα πρέπει πρώτα να ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ.

Κάνε συγκρίσεις. Ψάξε στο διαδίκτυο για το φορέα που εκπροσωπεί η κάθε σχολή, εάν είναι έγκυρος ή όχι και αν διδάσκει αυτούσιο Χαπκίντο και όχι κάποια παραλλαγή.

Αν καταλήξεις σε κάποια από αυτές θα πρέπει να ζητήσεις να δεις τις προαγωγές του δασκάλου που θα σε εκπαιδεύσει.

Το ΧΑΠΚΙΝΤΟ έγινε γνωστό μετά το 2000 με τον ερχομό του GRAND MASTER KWANG SIK MYUNG στην χώρα μας. Από το 1996 έως το 2000 διδασκόταν το HAIKIDO(ΑΪΚΙΝΤΟ), το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το ΧΑΠΚΙΝΤΟ, αλλά εκεί έγινε η πρώτη καπηλεία αφού πολλοί το ονόμασαν Xαπκίντο για να το ξεπουλήσουν.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΤΟΥ ΧΑΠΚΙΝΤΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

  • ΓΙΑ 1οΝΤΑΝ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ
  • ΓΙΑ 2οΝΤΑΝ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΟΛΟ 6 ΧΡΟΝΙΑ
  • ΓΙΑ 3οΝΤΑΝ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΟΛΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ
  • ΓΙΑ 4οΝΤΑΝ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΟΛΟ 13 ΧΡΟΝΙΑ
  • ΓΙΑ 5οΝΤΑΝ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΟΛΟ 18 ΧΡΟΝΙΑ
  • ΓΙΑ 6οΝΤΑΝ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΟΛΟ 24 ΧΡΟΝΙΑ

Ασχολούμαι από το 1985 όταν το Xαπκίντο ήταν ακόμη εντελώς άγνωστο ακόμη και σαν λέξη, και πρόσφατα απέκτησα το 6ο Ντάν.

Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν συμπληρώσει ακόμη δεκαετία ενασχόλησης και είτε έχουν ιδρύσει δικά τους στυλ, είτε έχουν αγοράσει πτυχία και είναι ήδη υψηλόβαθμα νταν.

Υπάρχουν δάσκαλοι που προάγονται κάθε χρόνο και τώρα υποστηρίζουν ότι έχουν βαθιά γνώση της τέχνης και ότι προσφέρουν το Χαπκίντο αυτούσιο στην αυθεντική του μορφή.

Υπάρχουν πολλοί «πατέρες» του Χαπκίντο που είναι υπεύθυνοι εξάπλωσης χωρίς να ξέρουν να διδάξουν ούτε τις βασικές πτώσεις και τεχνικές. Άλλοι διδάσκουν μία μία τις τεχνικές κοιτώντας τες μέσα από διάφορα βιβλία κάτι που δείχνει ότι δεν γνωρίζουν καν τι να διδάξουν.

Άλλοι αντιγράφοντας κορυφαίους Κορεάτες δασκάλους πουλάνε κακέκτυπα αντίγραφα σημειώσεων, βιβλίων και DVD για να κλέψουν λίγη από τη δόξα των πραγματικών πατέρων της τέχνης.

ΑΣΚΟΥΜΕΝΕ,

Μην επιλέξεις κάποιο σύλλογο η σχολή για να διδαχθείς απλά επειδή είναι κοντά στο σπίτι σου ή επειδή πηγαίνει εκεί κάποιος γνωστός σου. Ο μελλοντικός σου δάσκαλος θα πρέπει να σου δείξει το σεβασμό που σου αρμόζει, να είναι απόλυτα ειλικρινής μαζί σου και να μην κρύβει την διαδρομή του στο χώρο μας απλά για να καλύψει την ανεπάρκειά του. Μην γελαστείς από τα παχιά λόγια και τα πτυχία που θα σου αραδιάσει πάνω στο γραφείο του.

Προσωπικά όταν έρχεται κάποιος νέος ασκούμενος υποψήφιος στο σύλλογό μου του προσφέρω μία προπόνηση δωρεάν για να διαμορφώσει άποψη και μετά συζητάμε τις λεπτομέρειες της εγγραφής του. Ζητήστε το ίδιο και συγκρίνετε πριν αποφασίσετε.

Είχα κάνει και παλαιότερα την απόπειρα να ενημερώσω τον κάθε ενδιαφερόμενο μέσω διαδικτύου.

Σε κάθε μου μάθημα λέω στους μαθητές μου ότι είμαστε οι τελευταίοι τροχοί της άμαξας και ότι η σκληρή δουλειά θα μας ανεβάζει μέρα με τη μέρα και ένα μικρό σκαλοπάτι, με κύριο στόχο να γυμνάσουμε σώμα και πνεύμα και να γινόμαστε καλύτεροι.

Στις αρχές του Χαπκίντο δεν χωράει ούτε η αλαζονεία ούτε η καπηλεία. Το Χαπκίντο διδάσκει τον βαθύ σεβασμό προς τον συνάνθρωπο και τη σκληρή δουλειά που θα επιφέρει την απόκτηση της γνώσης.

Υπάρχουν σήμερα πολλά νέα και αξιόλογα παιδιά που δουλεύουν καθημερινά σκληρά και κάνουν τα πρώτα τους βήματα σαν εκπαιδευτές στο Χαπκίντο.

Υπάρχουν επίσης παλαιοί συνάδελφοι από άλλο στυλ πολεμικής τέχνης διδάσκοντας Χαπκίντο που δεν κυνηγούν Νταν και δόξα, αλλά γνωρίζουν τα όρια τους και μέσα σε αυτά μεταδίδουν τη γνώση που έχουν προσπαθώντας κι εκείνοι μέρα με τη μέρα να βελτιωθούν.

ΤΟ ΧΑΠΚΙΝΤΟ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΟΔΟΠΑΤΗΘΗΚΕ ΑΓΡΙΑ.

ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΜΨΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΣΩΣΤΑ ΜΕΣΩ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΚΟΡΕΑΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ.

ΕΙΜΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ Ή ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
6οΝΤΑΝ ΧΑΠΚΙΝΤΟ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ …. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΤΟΥ Α.Γ.Σ. ΤΖΙΤΖΙΦΙΩΝ
ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΧΑΠΚΙΝΤΟ ΑΠΟ ΤΟ 1985