Ασκουμενε σε ενδιαφερει
Αγαπητέ ενδιαφερόμενε για την τέχνη του Χαπκίντο,
Κατά καιρούς γίνομαι αποδέκτης μηνυμάτων υποψηφίων ασκουμένων που επιθυμούν πληροφορίες και συμβουλές για να διαλέξουν σχολή και δάσκαλο, αλλά και ενεργών μαθητών οι οποίοι δεν είναι ευχαριστημένοι από το επίπεδο του δασκάλου που ήδη έχουν επιλέξει. Έτσι συντάσσω το παρακάτω κείμενο με τον σκοπό να σε ενημερώσω και να σε βοηθήσω να επιλέξεις σωστά τον κατάλληλο δάσκαλο που θα σε διδάξει Χαπκίντο.
Επειδή το Xαπκίντο είναι σχετικά νέο για τους περισσότερους στη χώρα μας, πολλοί «δάσκαλοι» θεώρησαν δυστυχώς σωστό να το αλλοιώσουν, να το παρουσιάσουν δηλαδή όπως εκείνοι πιστεύουν ότι εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους και να αυτοπροβληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο, πολλές φορές ακόμη και λέγοντας υπερβολές και ανακρίβειες για το υπόβαθρό τους αλλά και τις γνώσεις τους υποβαθμίζοντας κατά πολύ ολόκληρη την τέχνη.
Έχω ακούσει κατά καιρούς για τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της προπόνησης, για τεχνικές που θυμίζουν κάτι άλλο, π.χ. ΜUΑΙ THAI ή WRESTLING και όχι XAΠKINTO, για υπερβολικά υψηλές συνδρομές, δάσκαλους άσχετους με την τέχνη να επικαλούνται βαθιά γνώση αυτής και διάφορα άλλα.
Το Χαπκίντο είναι μία πλήρης και ασφαλής πολεμική τέχνη (όταν αυτός που τη διδάσκει είναι γνώστης), με πληθώρα τεχνικών κλειδωμάτων, χτυπημάτων με τα χέρια και τα πόδια, σημείων πίεσης και μάχης εδάφους. Επίσης στην ύλη του περιλαμβάνει και τεχνικές με πρακτικά και παραδοσιακά όπλα όπως κοντάρι, σπαθί, μικρό και μεγάλο γκλομπ, μαχαίρι, ζώνη, σχοινί, βεντάλια, μαγκούρα. Όλη αυτή η γκάμα των τεχνικών απαιτεί αρκετό χρόνο εξάσκησης, εκμάθηση από δασκάλους γνώστες της τέχνης και πολύ προσωπική ενασχόληση, με σκοπό την κατανόηση των τεχνικών και εμβάνθυνση στις λεπτομέρειες αυτών.
Το Χαπκίντο πρωτοπαρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό στην Ελλάδα, από τους Grandmaster Sung Soo Lee, το Μάϊο του 2000 και τον αείμνηστο Grandmaster Kwang Sik Myung, του οποίου ήμουν και ο πρώτος Έλληνας μαθητής-εκπαιδευτής, το Νοέμβριο του 2000. Τότε ήμουν 3ο νταν στο Χαπκίντο. Μέχρι τότε οι δάσκαλοι που διδάσκαμε την τέχνη ήμασταν λιγότεροι από τα δάχτυλα του ενός χεριού.
Σχεδόν όλοι οι “υψηλόβαθμοι” σήμερα δάσκαλοι ξεκίνησαν από τότε και μετέπειτα την ενασχόλησή τους με την τέχνη. Σήμερα έχουμε υπερεπάρκεια τέτοιων “υψηλόβαθμων δασκάλων” στο Χαπκίντο. Εύκολα λοιπόν μπορεί να βγει συμπέρασμα για την τεχνική τους κατάρτιση, τη διδακτική τους επάρκεια στην τέχνη και τη συνολική εικόνα αυτής στη χώρα μας. Πως δηλαδή μέσα σε λίγα χρόνια από κανένα νταν στο Χαπκίντο, σήμερα έχουμε αρκετούς δασκάλους με βαθμούς νταν τόσο υψηλούς που αν η προαγωγή τους γινόταν με αξιοκρατικά κριτήρια θα χρειαζόντουσαν τα διπλάσια χρόνια για να φτάσουν εκεί όπου ισχυρίζονται ότι είναι σήμερα. Και φυσικά στις περισσότερες περιπτώσεις οι βαθμοί αυτοί αποκτήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και με υποτυπώδη εκπαίδευση. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ούτε η γνώση αλλά ούτε και ο βαθμός νταν που ισχυρίζονται ότι έχουν αντιστοιχούν με τα χρόνια που ασχολούνται με την τέχνη. Άρα το διδακτικό τους επίπεδο δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν αποδοτικό και ποιοτικό. Δυστυχώς ανά τον κόσμο υπάρχουν αρκετοί “παγκόσμιοι” φορείς που το μόνο που κάνουν είναι να πουλάνε τέτοιου είδους πτυχία μαύρων ζωνών, άχρηστα χαρτιά σε ενδιαφερόμενους εκπαιδευτές διαφόρων πολεμικών τεχνών.
Προσωπικά ασχολούμαι 33 χρόνια με το Χαπκίντο και μόλις το 2016 απέκτησα το 7ο μου νταν, όπως αυτό επιβάλλεται από τα απαιτούμενα χρόνια άσκησης, μετά από τρίωρες προαγωγικές εξετάσεις σε ΟΛΗ την ύλη του Χαπκίντο, παρουσία μαθητών και συνεργατών μου. Εξετάσεις, μέρος των οποίων έχω αναρτήσει και στο διαδίκτυο για να επαληθεύσω τα λεγόμενά μου. Οπότε εύκολα αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης, ότι κάποιοι με τα μισά χρόνια ενασχόλησης με την τέχνη και τον ίδιο ή ακόμη και μικρότερο βαθμό δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να κατέχουν παρόμοια γνώση και να μπορούν να την μεταδώσουν αυτούσια.
Ο ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΤΟΥ ΧΑΠΚΙΝΤΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
- ΓΙΑ 1οΝΤΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 4 ΧΡΟΝΙΑ
- ΓΙΑ 2οΝΤΑΝ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΟΛΟ 6 ΧΡΟΝΙΑ
- ΓΙΑ 3οΝΤΑΝ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΟΛΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ
- ΓΙΑ 4οΝΤΑΝ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΟΛΟ 13 ΧΡΟΝΙΑ
- ΓΙΑ 5οΝΤΑΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΟΛΟ 18 ΧΡΟΝΙΑ
- ΓΙΑ 6οΝΤΑΝ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΟΛΟ 24 ΧΡΟΝΙΑ
- ΓΙΑ 7οΝΤΑΝ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΟΛΟ 31 ΧΡΟΝΙΑ
Από το 2000 λοιπόν έως και σήμερα διαπίστωσα προσωπικά, πολλά ευτράπελα. Είδα το Χαπκίντο να αλλοιώνεται, να διδάσκονται από αρκετούς ελάχιστες τεχνικές από την ύλη του και αυτό να ονομάζεται “απλοποίηση”. Είδα να δημιουργούνται “παντρέματα” της τέχνης ανακατεύοντας αυτήν με άλλα είδη πολεμικών τεχνών και αυτό να ονομάζεται “εξέλιξη”. Είδα άτομα με ελάχιστα χρόνια εκπαίδευσης να “ιδρύουν” δικά τους στυλ και να δίνουν πτυχία νταν στους εαυτούς τους, να αυτοχρίζονται υψηλόβαθμοι και ιδρυτές νέων πρωτοποριακών στυλ Χαπκίντο. Είδα άτομα που δεν γνωρίζουν καν τις βασικές αρχές εκπαίδευσης στην τέχνη, να αποκτούν μεγάλο βαθμό νταν μέσα σε λίγα χρόνια, με πτυχία αποκτημένα με διαδικασίες που θύμιζαν περισσότερο εμπορική δοσοληψία παρά αξιοκρατική διαδικασία. Είδα επίσης υψηλόβαθμους από άλλα στυλ να σκαρφαλώνουν μανιωδώς με αμφισβητούμενα πτυχία νταν και με οποιοδήποτε αθέμιτο τρόπο στην ιεραρχία του Χαπκίντο, προσπερνώντας παλαιότερους και ικανότερους συναδέλφους τους, με σκοπό αρχηγίες και καρέκλες σε αμφιλεγόμενους φορείς. Είδα “αγωνιστικό” χαπκίντο με κάσκα και θώρακα. Το Χαπκίντο, γι’ αυτούς που το κατέχουν, θεωρείται μία πλήρης πολεμική τέχνη που δεν επιδέχεται παρεμβάσεις και αναμίξεις. Η ύλη του είναι πολύ πλούσια σε τεχνικές αυτοάμυνας σε άοπλη και ένοπλη μάχη. Οποιαδήποτε απόπειρα πρόσμιξής του με άλλες πολεμικές τέχνες, το μόνο που καταφέρνει είναι να μειώνει την αξία του και να το εκφυλίζει. Και με μία απλή έρευνα εύκολα θα διαπιστώσετε αυτές οι απόπειρες γίνονται πάντα από άτομα που έχουν πολύ φτωχό υπόβαθρο στην τέχνη, λίγα χρόνια ενασχόλησης και συνήθως υπερβολικά υψηλό βαθμό νταν για τα χρόνια που ασχολούνται.
Κατηγορήθηκα για έλλειψη ταπεινότητας επειδή μιλάω ευθέως και πάντα με ντοκουμέντα. Η ευθύτητα του λόγου μου μεταφράστηκε σε εμπάθεια από ορισμένους “θιγόμενους” ενώ η διατύπωση της αλήθειας θεωρείται για αυτούς συκοφαντία και δεν πρέπει να ακούγεται. Χλευάζονται τα σχόλιά μου και οι αναρτήσεις μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από επώνυμα-ανώνυμα προφίλ σε απάντηση των επιχειρημάτων μου. Στα ντοκουμέντα που παραθέτω κατά καιρούς από το προσωπικό μου αρχείο αντιμετωπίζω απειλές με μηνύσεις και απόπειρες εκφοβισμού προκειμένου να σταματήσει να ακούγεται και να περιγράφεται η πραγματική εικόνα του επιπέδου των περισσοτέρων “υψηλόβαθμων” εκπαιδευτών Χαπκίντο που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας. Στις αναρτήσεις μου αντί τεκμηριωμένων απαντήσεων δέχομαι απειλές και ειρωνία. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε καμία ανάρτησή μου μέχρι τώρα δεν έχω τύχει τεκμηριωμένης ανταπόκρισης. Όλοι αυτοί οι “θιγόμενοι”, γνωρίζοντας ότι αυτά που αναρτώ αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα και ότι διατηρώ αρχείο με ντοκουμέντα με τα οποία μπορώ να αντικρούσω οποιαδήποτε ένστασή τους, προτιμούν να καταφύγουν στη λασπολογία και τον εκφοβισμό. Αυτό από μόνο του έρχεται να επαληθεύσει τα λεγόμενα και γραφόμενά μου.
Υπάρχουν βέβαια και οι πιο ήπιες προσεγγίσεις που απλά μου ζητούν να σταματήσω να παραθέτω τα γεγονότα και να γράφω αλήθειες, γιατί δημιουργώ πρόβλημα στην επαγγελματική εξέλιξη των εν λόγω θιγόμενων “δασκάλων”.
Όλοι αυτοί οι θιγόμενοι δεν έχουν καταλάβει ότι οι ίδιοι κάνουν ζημιά στον εαυτό τους και αυτοσυκοφαντούνται, όταν με κάθε ευκαιρία διατρανούν πόσο υψηλόβαθμα νταν είναι (αμελώντας να σχολιάσουν το κομμάτι της διαδικασίας και του χρόνου των προαγωγών τους) δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες από τους μαθητές τους. Προσδοκίες που κατόπιν δεν μπορούν να καλύψουν και μένουν εκτεθειμένοι.
Σκοπός των αναρτήσεών μου δεν είναι να δημιουργήσω πρόβλημα σε κανέναν, ούτε να προσβάλλω και να θίξω υπολήψεις. Ο καθένας μας πράττει όπως νομίζει εκείνος σωστά. Στην πορεία κρινόμαστε από τον κόσμο που θα μας τιμήσει στις σχολές μας. Εκεί γίνεται και ο τελικός απολογισμός. Στόχος μου είναι η σωστή ενημέρωση των ενδιαφερομένων με σκοπό τελικά να εκλείψουν όλα αυτά τα φαινόμενα καιροσκοπίας και κερδοσκοπίας.
Δυστυχώς σήμερα στη χώρα μας ακόμη παραμένουν λίγοι οι δάσκαλοι που μπορούν να διδάξουν αυτούσια την τέχνη. Οι περισσότεροι που ασχολήθηκαν και συνεχίζουν να ασχολούνται, διάλεξαν τον εύκολο δρόμο της γρήγορης προαγωγής και απόκτησης πτυχίων χωρίς όμως αντίκρυσμα και αναγνωρισιμότητα. Γιατί πολλοί εκπαιδευτές δυστυχώς ακόμη δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η γνώση φέρνει τα νταν και όχι τα νταν τη γνώση.
Οπότε ασκούμενε θα σε συμβούλευα πριν μπεις σε κάποια σχολή ή σύλλογο Χαπκίντο για να διδαχθείς, να κάνεις αρχικά μία διαδικτυακή έρευνα για το ποιόν του δασκάλου που θα σε διδάξει. Ψάξε στο προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εύκολα θα διαπιστώσεις πόσο φτωχό υπόβαθρο και ιστορία έχουν οι περισσότεροι. Αν είναι από τους ταχύτατα ανερχόμενους στην ιεραρχία, τότε θα σε συμβούλευα να συνεχίσεις να ψάχνεις μέχρι να βρεις το δάσκαλο που σου ταιριάζει. Καλό θα ήταν να μην έχεις εμπιστοσύνη σε αυτά που εκείνοι θα σου πούνε και να ζητήσεις περισσότερες και τεκμηριώμενες πληροφορίες. Όσο πιο μεγάλο νταν είναι ο υποψήφιος δάσκαλός σου τόσο πιο επιφυλακτικός πρέπει να είσαι. Από το ξεκίνημα της τέχνης στην Ελλάδα, από τότε που ξεκίνησα κι εγώ να το διδάσκομαι το 1985, μέχρι σήμερα έχω γνωρίσει ελάχιστους δασκάλους οι οποίοι δεν μπήκαν στο κυνήγι των πτυχίων και των βαθμών και έδωσαν έμφαση στη γνώση και στη συνεχή εκμάθησή τους. Αυτοί μόνο μπορούν να σου μεταβιβάσουν ορθά τη γνώση. Εσύ απλά θα πρέπει να αφιερώσεις χρόνο και να ερευνήσεις.
Το Χαπκίντο είναι σπουδαία πολεμική τέχνη αλλά απαιτεί από τον ασκούμενο αλλά και το δάσκαλο σκληρή δουλειά και αρκετές ώρες προπόνησης. Το αποτέλεσμα όμως θα ανταμείψει όποιον το αγαπήσει και ασχοληθεί.
Ζήτησε να κάνεις ένα τουλάχιστον δοκιμαστικό μάθημα. Διαπίστωσε αν αυτό που θα δεις συμβαδίζει με την έρευνα που έχεις κάνει.
Στην Ελλάδα σήμερα δεν υπάρχει ακόμη επίσημος και αναγνωρισμένος φορέας της τέχνης. Οι Ενώσεις του Χαπκίντο που έχουν ιδρυθεί (στις οποίες ήμουν κι εγώ ιδρυτικό μέλος) με την προοπτική να εξελιχθούν κάποια στιγμή σε ομοσπονδία, παρέμειναν τελικά απλά σωματεία (αθλητικά ή πολιτιστικά) χωρίς καμία νομιμοποίηση για την έκδοση πτυχίων ή άλλων αναγνωρισμένων εγγράφων. Η μία ομοσπονδία που γνωρίζω ότι έχει ιδρυθεί έχει αναγνώριση μόνο από το αρμόδιο πρωτοδικείο και τίποτε παραπάνω.
Ασκούμενε
Την εποχή της άφθονης και ελεύθερης πληροφόρησης, έχεις τη δυνατότητα να κάνεις τη σωστή επιλογή. Αν εσύ φροντίσεις να ενημερώνεσαι σωστά και τακτικά, τότε θα βοηθήσεις και στη βελτίωση της τέχνης στη χώρα μας, αφού θα αναγκάσεις πολλούς δασκάλους που τώρα έχουν επαναπαυτεί να γίνουν πιο δραστήριοι στην εύρεση περισσότερης γνώσης και εμβάθυνσης σε αυτήν. Είμαι στη διάθεσή σου για κάθε επιπλέον πληροφορία και βοήθεια που τυχόν θα χρειαστείς.
Μιχάλης Παλαιολόγος
7οΝΤΑΝ MOO HAK KWAN-KOREA HAPKIDO FEDERATION
7ο ΝΤΑΝ HEUK CHOO KWAN HAPKIDO
Εκπρόσωπος για την Ελλάδα των:
– EUROPEAN HAPKIDO ALLIANCE
– KOREA HAPKIDO FEDERATION
– HEUK CHOO KWAN ASSOCIATION
Εκπαιδευτής του Α.Γ.Σ. ΤΖΙΤΖΙΦΙΩΝ από το 1996
Ασκούμενος στην τέχνη του Χαπκίντο από το 1985
Πηγές πληροφόρησης & επικοινωνίας:
www.hapkidonet.gr
e mail: ags_tzitzifion@yahoo.gr