Σήμερα στο ufight.gr ενόψει του πολυαναμενόμενου ‘Kobudomania Fight Show’ στος 5 Μαΐου στο Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου μιλά ο υψηλόβαθμα καραρτισμένος Δάσκαλος του Hapkido Μιχάλης Παλαιολόγος.

UFight.gr : Κε Παλαιολόγε είστε ένας υψηλόβαθμος Δάσκαλος του Hapkido. Πείτε μας λίγα λόγια για την πορεία σας στον χώρο των Πολεμικών Τεχνών και για τα στυλ που εκπροσωπείτε – διδάσκετε.

Μιχάλης Παλαιολόγος: Η πορεία μου ξεκίνησε το 1985.Είμαι ο μοναδικός Έλληνας δάσκαλος της τέχνης που ξεκίνησε την πορεία του στις πολεμικές τέχνες με το Χαπκίντο και μετά ασχολήθηκα παράλληλα και με άλλο στυλ .Πρώτος μου δάσκαλος ήταν ο κορεάτης master Lim Kyung Soo 5o νταν τότε στο χαπκίντο ο οποίος ήταν με την ιδιότητα του ιερέα προτεστάντη στη χώρα μας και εξυπηρετούσε τις ανάγκες της Κορεάτικης κοινότητας.Εξαιρετικός άνθρωπος και πολύ παραδοσιακός δάσκαλος.

Έφυγε από την Ελλάδα γύρω στο 1993 και από τότε ξεκίνησα να ψάχνω για ικανό και αναγνωρισμένο δάσκαλο για να αποκομίσω ακόμη περισσότερη γνώση.Το 1999 εγγράφηκα στην World hapkido Federation κάτω από τον αείμνηστο Grandmaster Kwang Sik Myung.Ήμουν ο πρώτος Έλληνας μαθητής του και η σχολή μου ΑΓΣ ΤΖΙΤΖΙΦΙΩΝ ήταν η πρώτη ελληνική σχολή που εκπροσώπησε την WORLD HAPKIDO FEDERATION στην Ελλάδα.

Παρέμεινα μαζί του μέχρι το θάνατό του το 2009 και αφού συνέχισα για κάποια χρόνια μαζί με τον προσωπικό του μαθητή Grandmaster Donald Hahn, to 2016 εντάχθηκα στo Moo Hak Kwan Hapkido με ιδρυτή τον Grandmaster Sung Soo Lee, που υπάγεται στην Korea Hapkido Federation .Δάσκαλος μου πλέον είναι ο Grandmaster Samuel Plumb 8ο νταν, αρχαιότερος Ευρωπαίο εκπαιδευτής και εξεταστής για την KHF , πρόεδρος και ιδρυτής της European Hapkido Alliance( με έδρα την Αγγλία).

Πρόσφατα η ΕΗΑ ξεκίνησε συνεργασία με την Heuk Choo Kwan Association , έναν αναγνωρισμένο Κορεάτικο φορέα παραδοσιακού Χαπκίντο υπό τον Grandmater Young Gul Son 8o νταν στο Χαπκίντο ο οποίος μου έδωσε και την αποκλειστική εκπροσώπηση (branch) του φορέα του για την Ελλάδα.Σήμερα κατέχω τον βαθμό του 7ου νταν στο Χαπκίντο , ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος που κατέχει δάσκαλος στη χώρα μας.

Το 2016 μαζί με τους μαθητές- εκπαιδευτές μου ιδρύσαμε τον Πανελλήνιο Οργανισμό Χαπκίντο με σκοπό να εξαπλώσουμε το αυθεντικό Χαπκίντο και να μεταδώσουμε τη γνώση αυτούσια όπως την παίρνουμε από τους δασκάλους μας.

Πρόσφατα ο Πανελλήνιος Οργανισμός Χαπκίντο και τα μέλη του προσχώρησαν και στο δυναμικό της ΠΟΕΤΑ επιθυμώντας να γίνουμε κι εμείς αρωγοί της προσπάθειας που γίνεται για την εξάπλωση των αυθεντικών πολεμικών τεχνών στην Ελλάδα.

UFight.gr : Ποια είναι η γνώμη σας, για τα Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών, ευρέως γνωστά ως Budo Gala;

Μιχάλης Παλαιολόγος: Ο θεσμός των Budo Gala δεν μπορεί παρά μόνο σαν ωφέλιμος να χαρακτηριστεί.Δίνεται η δυνατότητα σε δάσκαλους και μαθητές που ασχολούνται με τις αυθεντικές πολεμικές τέχνες και όχι με τα μαχητικά αθλήματα,να προβληθούν στο ευρύτερο κοινό και να παρουσιάσουν αυτό που εκπροσωπούν.Για όποιον δεν ανεβαίνει σε τεραίν ή ρινγκ σαν αθλητής ,η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων είναι η καλύτερη εναλλακτική για να παρουσιαστεί αυτούσια η γνώση , χωρίς περιοριστικούς κανόνες και διαιτησίες.

Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από κάμποσα χρόνια που δεν υπήρχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ,η έντυπη διαφήμιση και τα Φεστιβάλ ήταν ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος προβολής και προώθησης.

Εδώ να τονίσω πως πιστεύω ότι οι εκδηλώσεις που διοργάνωνε από τότε ο Μιχάλης Κοσσυβάκης ήταν μακράν καλύτερες και πολύ πιο οργανωμένες από όποιες άλλες παρόμοιες.

Μιχάλης Παλαιολόγος Hapkido Moo Hak Kwan Budo Gala

UFight.gr : Θεωρείτε σημαντικό το γεγονός, ότι είναι ίσως οι μοναδικές διοργανώσεις που παρουσιάζουν τόσα πολλά και διαφορετικά στυλ και τεχνοτροπίες στην ίδια εκδήλωση; Ποιο κατά την άποψή σας, είναι το μεγαλύτερο όφελος για τους θεατές μιας τέτοιας διοργάνωσης;

Mιχάλης Παλαιολόγος: Αρχικά να τονίσω ότι για να διοργανώσεις μια τέτοιας εμβέλειας,επιτυχημένη εκδήλωση ,χρειάζεται μεγάλη εμπειρία , άρτια γνώση του χώρου μας και πολύ ευρύ νου.Πρέπει να γνωρίζεις τις ιδιαιτερότητες της κουλτούρας που διέπουν κάθε πολεμική τέχνη ξεχωριστά και να έχεις αφομοιώσει σαν δικό σου τρόπο σκέψης τη διαφορετικότητα αντίληψης που αναπτύσσεται σε αυτήν(π.χ. υπάρχουν ¨ταγμένοι¨ εκπαιδευτές στην τέχνη τους ,δύσκολα προσεγγίσιμοι, που δεν θα ανοιχτούν εύκολα σε κάποια πρόκληση εκτός των ορίων τους).Για να προσελκύσεις λοιπόν τόσα διαφορετικά άτομα με ξεχωριστά βιώματα χρειάζεται όπως είπα γνώση , εμπειρία,υπομονή και τεράστια αποθέματα θετικής ενέργειας..Αυτό και μόνο δίνει το χρίσμα της μοναδικότητας και της σημαντκότητας στην εκδήλωση αλλά και στο διοργανωτή.

Έχουμε ήδη διαπιστώσει ότι πολεμικές τέχνες που μετατράπηκαν σε αθλήματα έχουν ιδιαίτερα χαμηλή θέαση ακόμη και σε Ολυμπιακούς αγώνες.Που σημαίνει ότι για να κερδίσεις το θεατή σε μία παρουσίαση θα πρέπει ν’αφήσεις όλες τις πτυχές της τέχνης να ξεδιπλωθούν μπροστά στα μάτια των θεατών.

Η πλειάδα διαφορετικών κουλτούρων και τεχνοτροπιών σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις , σε συνδυασμό με τη σωστή οργάνωση και παρουσίαση, προσφέρουν υψηλού επιπέδου και ποικιλίας θέαμα που δεν θα επιτρέψουν στο θεατή να πλήξει.

UFight.gr : Πείτε μας για την γνωριμία σας με τον Κο Κοσσυβάκη, και για την αποδοχή της πρόσκλησής του, για τη συμμετοχή σας, στο Διεθνές Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών.

Μιχάλης Παλαιολόγος: Με το δάσκαλο και κατά τη γνώμη μου κορυφαίο διοργανωτή εκδηλώσεων πολεμικών τεχνών Μιχάλη Κοσσυβάκη ,συνεργάζομαι λιγότερο από ένα χρόνο αφού μόλις το Νοέμβριο του 2017 εγγράφηκα στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαίδευσης Τεχνών Αυτοάμυνας στην οποία είναι πρόεδρος.Για μένα η παρουσία του στην εν λόγω ομοσπονδία ήταν αρκετά ισχυρό εχέγγυο για να αποφασίσω να εντάξω στο δυναμικό της τη σχολή μου και τον οργανισμό στον οποίο προϊσταμαι .Το όνομά του όμως είναι συνδεδεμένο άρρηκτα και με την καταγεγραμμένη σε οπτικοακουστικό υλικό πορεία μου , αφού έχω λάβει ακόμη και σαν μαθητής ,νεόκοπη μαύρη ζώνη,μέρος στις περισσότερες εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Για να μπορέσεις να δεις με το ίδιο αξιοκρατικό μάτι όλες τις πολεμικές τέχνες απαιτείται ανοιχτό μυαλό και πρωτοπόρα ματιά.Πιστεύω ότι ο Μιχάλης Κοσσυβάκης το έχει καταφέρει αυτό αφού εδώ και δεκαετίες καταφέρνει να συγκεντρώνει με μεγάλη επιτυχία κοντά του τέχνες και δασκάλους με τόσο διαφορετικές κουλτούρες και τεχνοτροπίες.

Η καινοτόμα πρωτοβουλία του να ιδρύσει μια ομοσπονδία μακριά από τα εκφυλιστικά για τις πολεμικές τέχνες αθλητικά δρώμενα,καθώς και η οργανωτική ικανότητά του με την εμπειρία του που εγγυώνται την επιτυχία της εκδήλωσης μου δημιούργησαν την πεποίθηση ότι τιμώντας με με την πρόσκλησή του, η αποδοχή αυτής ήταν μονόδρομος.

UFight.gr : Τι είναι αυτό που θα δουν οι θεατές από την επίδειξη της σχολής σας, στο Διεθνές Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών;

Μιχάλης Παλαιολόγος: Η ομάδα επίδειξης της σχολής μου για τη συγκεκριμένη εκδήλωση θα αποτελείται από έφηβους,αγόρια και κορίτσια,τα οποία ασκούνται στην τέχνη για πάνω από μία δεκαετία.Αυτά τα παιδιά θα παρουσιάσουν σκετσάκια βασισμένα πάνω στις τεχνικές αυτάμυνας του Χαπκίντο.Τα σκετσάκια είναι καθαρά δικό τους δημιούργημα χωρίς καμία διορθωτική παρέμβαση από μέρους μου.Θα σας παρουσιάσουν δηλαδή το αμάλγαμα της γνώσης τους και των εμπειριών τους.

Την επίδειξη θα κλείσω εγώ παρουσιάζοντας τεχνικές αυτοάμυνας απέναντι σε ένοπλο με τη χρήση ράβδου και ζώνης.

Συμμετέχοντες θα είναι οι παρακάτω όλοι από 15 έως 17 ετών:

  • Παλαιολόγος Παναγιώτης
  • Καράμπελα Νίκη
  • Κυριαζής Δημήτρης
  • Παλαιολόγου Αικατερίνη
  • Αραβανή Δήμητρα
  • Εύχομαι το καλύτερο για τη διοργάνωση και τους διοργανωτές και κλείνω με την πεποίθηση πως αυτό το Φεστιβάλ θα συζητιέται για πολύ καιρό μετά τη λήξη του και θα αλλάξει και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις πολεμικές τέχνες μέχρι σήμερα.